填詞技巧 – 進階版0243 (上)

進階版0243 (上) :以「數字」表達歌詞與旋律間的關係

 

本身都打算過多一排先至寫呢0243既進階版,但估唔到反應都幾熱烈,所以今次都係早些少寫定呢個進階版,歡迎大家一齊討論同研究。

再次利申,我從來無真正學過樂理,所以樂理知識純粹係base on 小學同初中學過既野加埋朋友同我講過少少樂理1-5級既基礎,不過呢一篇會開始涉及到少許樂理知識,雖然常言道「獻醜不如藏拙,但我藏埋d樂理我呢個post可以唔洗出,所以,如果有出錯,絕對歡迎大家指正。

承之前係《淺談0243 (下)》所提及,即使同一組音都可以使用唔同既數字組合,係講《囍帖街》呢首歌既時候,正正出現左呢個情況,上次提到「聲調偏移」呢個Term,其實係我作出黎,我都唔知學名係咪咁,無辦法,無學過唯有作個似樣d既名,都係個句,唔岩既話請指正。

不過,係講聲調偏移之前,我地要了解一下「音樂」、「文字」同「數字」呢三種不同既語言。

音樂: C, D, E, F, G, A, B….有時有#或b,簡單d可以用do re mi fa so代替

文字: 忘掉愛過的她…..<<<<<就是呢d文字

數字: 0,2,4,(5),(9),3,其中因為5接近4,9接近3,所以暫且不提,遲下再講

 

每個文字都有一個特定既「值」

其實之前都有講,所有以粵語發聲既中文字,都離不開九個聲調,而呢九個聲調既音高(Pitch),可以簡化為四個,即係0、2、4、3,當中0係最低音,2較高音,4又比2高音,最後3係最高音。

記住,所有文字都可以簡化為0、2、4、3,無一例外,當然,再細分,4可以拆做4同5;3可以分成3同9,但都係個句,唔講住,因為會複雜好多,類似IPv4升級成IPv6咁,總之,呢一篇只有四個數字,去代表所有既中文字。

求其抄段野出黎做個例子:

在職場與人相處,「好來好去」很重要。有打工仔指,一位將離職的同事交代工作馬虎,甚至動輒請無薪假及病假,留下手尾讓新人接手。」

 「在」到底值幾多? 係2。

「職」到底值幾多? 係3。

「在職場與人相處」就係「2-3-0-4-0-3-4」

好,去到呢度都係唔明既,請留言或INBOX,我既facebook page係aamusictravel,唔係想賣廣告,而係你呢度唔明既話再睇落去都唔會明,就好似你唔識乘數,又邊可以識除數呢?

呀係,找返條數先

在職場與人相處,「好來好去」很重要。有打工仔指,一位將離職的同事交代工作馬虎,甚至動輒請無薪假及病假,留下手尾讓新人接手。」

2-3-0-4-0-3-43-0-3-4-3-2-44-4-3-3-33-3-3-0-3-3-0-2-3-2-3-4-3-32-4-2-3-3-0-3-4-2-2-40-2-3-4-2-3-0-4-3。」

 

記多樣野,無論用咩音去唱一首歌都好,文字既「值」唔會因為音樂而改變,即係我唱do係「在」,佢係2,即使我唱so係「在」,佢都係2,唔會變。

用一個比較數學既邏輯去講,數字既值其實已經可以代表到所有文字既時候,情況就好似做一條3個variable既數,你要點做? 咪就係代下代下代到少一個variable囉,而家就係呢個原因。之後,我地就可以思考埋「音樂」呢種語言。

 

「音樂」語言本質

**註: 呢一部分會涉及好多樂理既野,我都無十足把握講得好正確,而你地睇既時候亦可以有好多野唔明白,唔明可以照留言或者INBOX,不過未必幫得到你。

自細學do-re-mi-fa-so-la-ti呢套scale,其實只係非常非常之井底既做法,因為do音唔係一個固定既音,唔同既key會令do音出現唔同既音高,do固然係do但係「到」又可以係do,「都」又可以係do。真正係固定既音用A-B-C-D-E-F-G黎表示,但有趣既係,唔係每兩個鄰近既音都係同一相距,舉個例,A去B係升1度,但B去C係升半度,以下既Link Show哂所有音既Frequency,數值愈大,愈高音。附加一句,人只係聽到20 – 20000Hz既音。

https://www.seventhstring.com/resources/notefrequencies.html

去到呢度,其實都要講埋Major Scale既Concept,wiki其實有講:

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%87%AA%E7%84%B6%E5%A4%A7%E8%B0%83

或者用個簡單既圖既表示,就會係咁:

Music Theory 1

坦白講句,以上既野,可能你唔識既情況下你都可以將0243運用自如,其實上面既樂理知識都係用黎幫助講以下既野。

 

「音樂」 VS 「數字」

岩岩講到,0243其實代表住唔同既音高。而事實上,0-2-4-3既本質有少許似do-re-mi-fa-so一樣,單一個C你唔會知佢係do定係re定係mi,而單一個C亦唔會知係0、2、4、3之中邊一個,呢樣亦係學0243最難既原因之一。

可以咁講,係每一段相同Scale(或者你當係Major啦) 既旋律入面,C係do,D係re,如此類推。同理,你暫時可以當0-2-4-3係do-re-mi-so,至於fa去左邊,就同三家姐一樣,暫時係個謎,下次再解開,總之純粹方便理解先會左三家姐。

但係,0-2-4-3比do-re-mi-so既變動更頻密,正正常常一首歌由頭到尾都係同一個Scale,do就會係C,re就會係D,但好遺憾地,同一首歌入面,C唔代表就係0,D唔代表就係2,我玩C Major都有C-D-E-F-G-A-B,點塞落4個數字度呢?

因為咁,我地需要學習「斷句」。一般黎講,如果一句裡面個音程唔差得遠而且夠短,當然可以直接入返0243,但係自從Christopher Chak既出現,香港從此多左唔少又密又急既詞,一句可能都講緊10個字以上,以歌詞而言,10個字都夠哂長,唔將10個字斬開幾分,成為幾個phrase,你比你音準問題解決到,都難寫啦,所以呢樣野要好詳細講。不過留返下次同大家玩。

又係做練習既時候喇,今次比大家玩下陳奕迅既《六月飛霜》既第1段Chorus,今次我加埋個音高比大家,等大家可以更容易填數字入去。

(D Major)

F#’ F#’ A’ A’  D D E F#’ F#’ E

六月飛霜   個個笑得哀傷

B C# D C# B A D B     B B A A A F# B
誰又會鑑定誰正常   不知替哪個著想

B A B D    F#’ F#’ A’ A’    D D F#’ F#’ E
欲求未滿   剩下砒霜     當菜汁分享

D D A’ A’ A’ D C# B   B D E D E D E F#’ D B
猶如吞仙丹上月亮  誰有膽設想這世間下場

**註: F#’比F#高8度,A’比A高8度

 

延伸閱讀:

填詞技巧 – 進階版0243 (中)

填詞技巧 – 進階版0243 (下)

 

其他填詞技巧:

填詞技巧 – 書面語VS口語

填詞技巧 – 使用入聲字的技巧

填詞技巧 – 韻腳的通押

填詞技巧 – 用韻的選擇

填詞技巧 – 淺談0243 (上)

填詞技巧 – 神作是如何煉成的? 惡搞歌大解構 (上)

對「填詞技巧 – 進階版0243 (上)」的一則回應

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s