填詞技巧 – 神作是如何煉成的? 惡搞歌大解構 (下)

上一集解構過一首膠歌出到名既其中一個原因,係出自一個令人瑯瑯上口既Hook Line,而呢個Hook Line,通常位於Chorus既第1句,上次就講左「條女很清楚收兵好過嫁人」同「我是一個西伯利亞人」,但大家都明白,如果去來去去所以粵語流行曲既Pattern都係重心放落Chorus頭1句,仲要首首4拍4,Beat 70咁樣,想抄完歌唔比人發現都幾難,還好作曲人編曲人絕對有專業操守同熱誠,使到我地所聽既流行曲不致於乜都同出一徹,其實講咁耐就係想話,Hook Line唔一定放死一個位置,諗下大家作咁多年文都係重點放落第2,3,4段既頭一句,你唔悶改個個都厭,所以,呢D「重心句」絕對可以擺係不同位置,以供鑑賞。

 

%e6%9c%aa%e5%91%bd%e5%90%8d

一首廣東歌既MV有近百萬Views,已經係「唱到街知巷聞」

延伸閱讀: 神作是如何煉成的? 膠歌大解構 #1

當然,唔排除有人睇完上一篇之後有人會反駁,點解寫歌一定要比個曲框住,好可惜,我既回答係,香港粵語流行曲絕大部分係先曲後詞 (唔信既話睇下黃志華先生既《粵語歌詞創作談》),雖然唔好既曲可以用好既編曲挽回唔少分數,但就好似你買/租左層樓咁,擺到明係1房1廳1個廁所,你可以去IKEA度下點樣善用個百幾二百呎,但你唔會將你D雜物塞滿你間房之後放張床入廁所訓,然後隊個馬桶出個開放式廚房攞抽油煙機當抽氣扇用掛? 我唔排除你係專業Designer,無房勝有房,但係呢個Blog我都係比大家睇下開心下又學下野,都係按返一般玩法吧。

s1505354

《粵語歌詞創作談》 黃志華著 , 各大書局有售,圖書館亦有得借

入正題,開始又清費下自己過去既作品。 相比《條女很清楚…》,呢首《明將戰友》顯然無咁大熱,其中一個原因係客源比較窄,據說曾經有50萬Views,但後來應該都係環球叫Youtube剷片,所以無哂D Views,慘!

《明將戰友》改自陳奕迅既《最佳損友》,呢首歌其中一個特點就係,Hook Line唔係擺Chorus第1句,好簡單問自己M 句,呢首歌你最記得邊度? 「朋友,我當你一秒朋友….」,好顯然,重心其實廿6左係Verse度,而因為Verse既結構係並排而行,寫差唔多Level既野得,寫得愈黎愈激亦得,所以當初我Post左係高登係得8句,然後係自己估唔到既情況下,出左去一陣就200幾個回覆:

明將 我帶個Friend去明將
明將 佢上網兼四圍唱
明將 據說已經影埋相
咸魚 仍然連住條腸

明將 你試過都會迷上
明將 你試過都會包場 (後來有巴打用「吹脹」,比我寫得更好)
明將 最夠創新攞埋獎
點解紅豆 要配沙律醬

因為呢首歌Hook Line放係Verse部分,而原詞已經係Verse度不斷重覆「朋友」二字去強化首歌既中心思想,因此我照辦煮碗,將「明將」二字入落去歌詞之中,當中當然亦運用左「抄原詞結構」既技功,在此不贅。

不過,最吸引到人既句子其實係「點解紅豆,要配上沙律醬?」呢句。 寫歌好緊要既一樣野係,要能夠令人從歌詞之中引發聯想,例如「條女很清楚收兵好過嫁人」,好多巴打絲打一睇就覺得「有聲」,原因係因為就咁讀出黎已經同《落花流水》既Chrous好配合,一望到歌詞就識唱,而呢次寫明將,我寫完先覺得好野既係,原來自己寫左D咁有畫面既野上去,當你一見到呢一句,又去過明將,見識過外形猶如無數蛆蟲係舊飯上面蠕動既紅豆軍艦,就會見字如見圖一樣,想嘔既同時又想笑。

延伸閱讀:  陰陽路十二之生化壽司

同樣地,歌詞裡面見到不少明將菜單上既種種「美食」,其實正正就係想更加洗腦。從小到大學中文,我地不知不覺間學會一樣野,雙音字節永遠比單音字節順口同美觀,例如「香蕉」比「蕉」更文雅,又或者要形容「食」呢個動詞,可以用「咀嚼」、「進食」、「吞嚥」呢D雙音字節去包裝,唔知你地中文老師有冇教過喇,總之呢樣野對行文十分有幫助。

仍然未夠
啃多一打多春魚都不夠
我有肚痛過你有沒有
好多東西吞咗先知好臭
飛奔廁格去嘔,但喉嚨仍勁臭
實實在在任食過會折壽
敢不敢再去試試綠豆
弊在已沒有芥辣也沒有豉油
o趙了五秒泡菜勁臭

問我有沒有,確實也沒有
一直想食的胃口,一直點豉油
為何o舊甘蝦,在最後已縮水變瘦
不知那右手在抖,已沒法入口
被推入口,心內想呼救
其實碟甘蝦,在雪櫃已經擺到臭

咁名詞又關雙音字節咩事呢? 是咁的,如果用返口語,動詞好多時會變單音字節,除非你去玩debate,否則你咁文鄒鄒人地聽起上黎反而覺得奇怪。但因為名詞通常唔受書面語/口語既影響,所以多用名詞(當然要用得準確)係可以增加行文或者歌詞既流暢度,而且用食物既名稱,畫面感更強,當然名詞有好多種,而且唔一定要用雙音字節,例如人名:

任劍輝跟你有段情    我也為你高興
樂小姐身份見證   最不可靠葉宇澄
樂瞳仍然能得勝   李冰冰
顏福偉任性    如若留下四哥   郭晶晶

同樣係「有聲」既歌詞,雖然內容唔止空洞,根本係無,但係比起「香腸蚊帳機關槍」更勝一籌既係,因為呢堆人名係同類項,要記亦容易串聯起黎,所以更易上口。

延伸閱讀: 多角誌 (原曲: 盧巧音 – 三角誌) – 網典

不過無論技巧再高明,文筆再流暢,一首歌要出到名唔止睇佢地既內涵,外在既因素例如宣傳、時勢,呢D都極為影響一首歌既知名度。同樣道理,一首寫得差既歌,同樣可以因為作同唱個個有人氣,而配合到天時地利,因此而成名。有時間既話我會開返幾個Post講下一D應該出名又冇出,同埋無理由出到名但又上到神枱既作品。等有時間有心機先,其實我仲有40首歌等緊要寫,係要作埋曲。

利申: 問心我唔覺得《明將…》同《條女…》既質素好過自己既另一D口水作品,但就係呢兩首出到名,所以感觸好大

 

其他填詞技巧:

填詞技巧 – 書面語 VS 口語

填詞技巧 – 使用入聲字的技巧

填詞技巧 – 韻腳的通押

填詞技巧 – 用韻的選擇

填詞技巧 – 淺談0243 (上)

填詞技巧 – 進階0243 (上)

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s