填詞技巧 – 神作是如何煉成的? 惡搞歌大解構 (上)

呢首歌我相信唔需要多作介紹,大家都係知道係咩黎。

事先聲明,其實成首歌並唔係我一個人寫哂,當中亦歸功不少創意無限既高登巴打(可能有絲打掛),亦要感謝子如巴打主唱,以及用心極速製作MV既巴打們。

由於寫 呢首歌個CHORUS之時正正係小弟脫離兵役之時,所以根本就唔預計首歌會有咁大迴響,不但上左網典,佔左最神級二次創作選舉既一席位,去年更加有BOARDGAME以同名推出一個體驗女神兵仔既遊戲,影響後世之深,事前根本無諗過,猶幸首歌受網民歡迎,所以小弟個朵都叫做有d巴打認識。

 

延伸閱讀:

香港網絡大典 – 《條女很清楚收兵好過嫁人》

香港網絡大典 – 最神級二次創作選舉

《 條女很清楚收兵好過嫁人 》 港版Board Game 30分鐘體驗當兵感覺

好喇,消費完首歌,係時候講返正題。到底有d咩因素,令一首膠歌/口水歌容易令人記住,一記就記你幾年呢?

我寫《條女很清楚…》之時,同過一個女仔發生左d唔開心既事,總之某程度上就係覺得佢成日同我好close但事實上佢又唔係對我有feel,想行埋d就被拒絕之類,從心態上出發,當時既心情寫呢首歌,正好適合。

條女很清楚收兵好過嫁人      真的身份不過女神
只要女神未夠開心    便集齊萬馬千軍
好聽D佢當係熟人   衰D講係用黎犧牲
落力辛勞過   亦不能步近

一首歌成功之處,至少,Hook Line要寫得好,咁咩係Hook Line呢? 即係個中心思想,例如中學時代作議論文,進入論證陼段你係一段既開頭必然係寫個論點係乜,咁廣東歌就無作文咁複雜,無需要3個論點,只求一句你記得既歌詞,而呢句歌詞,學我師父咁講,愈似原詞愈好

用其他比較更出名既歌黎做例子,相信呢首好難未聽過:

「我是一個西伯利亞人   冬天的冠軍」,唔好睇少呢14個字,因為係呢14個字入面,完完全全地利用左大家對《失戀王》既認識去建築自己個主題

每段戀愛都會認錯人   失戀的冠軍

我是一個西伯利亞人   冬天的冠軍

為方便大家閱讀,我用不同顏色去將呢首歌既Hook Line分拆成上面咁樣,雖然大家既詞性未做到平行,但結構上係完全一樣,既然大家對《失戀王》耳熟能詳,咁「我是一個西伯利亞人,冬天的冠軍」就十分容易入腦。

咁講返自己首歌,其實道理一樣:

流水很清楚惜花這個責任

條女很清楚收兵好過嫁人

純粹學術討論角度,呢一句Hook Line比西伯利亞人更加利用到大家對舊詞既認識,神奇之處係《落花流水》都係寫緊類似既野,只係手法上融情入景,但二次創作當然唔會咁玩,開門見山從來都係最入耳既方法,而「條女很清楚收兵好過嫁人」呢一句,結構同舊詞一樣之餘,係詞性唔一樣既相同結構當中,其實係用返同一個韻(「這個」VS「好過」,「責任」VS「嫁人」),所以,不難解釋個標題係有聲,呢個亦係不少歌曲成功之處。

Chorus之中,其實《條女…》亦都沿襲舊詞既結構

流水很清楚 惜花這個責任              條女很清楚     收兵好過嫁人
真的身份不過送運                               真的身份不過女神
這趟旅行若算開心                               只要女神未夠開心
亦是無負這一生                                   便集齊萬馬千軍
水點蒸發變做白雲                              好聽D佢當係熟人
花瓣飄落下游生根                              衰D講係用黎犧牲
淡淡交會過 各不留下印                  落力辛勞過   亦不能步近

一般既改編歌詞,通常都盡量避免帶子原詞影子,但改膠歌,的確,愈似愈好,基本上成個CHORUS都係跟原曲一樣PATTERN,只要原曲夠HIT,改出黎既野有文有路,包無死 。
    

至於最後一段CHORUS,的確唔係我寫,唔係話我要SHOW OFF,但一睇歌詞就知咩事:

條女終一天清醒遣散眾人     天兵身份急降蟻民
只要女神又有心癮     霎眼期盼再轉生
偏偏一走已是罪人     她都只會渴求新軍
再次孤獨了 害傷痕淚滲

但是兵役過 在心頭怒憤

文句不順已經出事,去刊中間直情連結構都保唔住,難怪身邊有D朋友都會問,「做乜最後個段咁既?」

「咁我返到屋企個MV都出左世,唔通要人再改過咩?」

下一集講下用Verse做Hook Line既膠歌

最後送多條片比大家,首歌正正係我師父所寫,若果對覺得粗言穢語好多Dirty既,請係按下讚後點擊上一頁。

 

其他填詞技巧:

填詞技巧 – 書面語 VS 口語

填詞技巧 – 使用入聲字的技巧

填詞技巧 – 韻腳的通押

填詞技巧 – 用韻的選擇

填詞技巧 – 淺談0243 (上)

填詞技巧 – 進階0243 (上)

廣告

對「填詞技巧 – 神作是如何煉成的? 惡搞歌大解構 (上)」的一則回應

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s